КАВА
Виберіть підкатегорію
Як обрати свою ідеальну каву?
На смак кави звичайно впливає безліч факторів: якість сировини, сорт кави, країна проростання, особливості ґрунту, рецептура, час екстракції. Славно звісні гірчинка і кислинка в різних пропорціях є в будь-якій каві! Чим більше відтінків, тим багатший смак кави…
1. Головний фактор, що найбільше впливає на смак Вашого напою: це вид кавового дерева. Різниця між арабікою і робустой дуже істотна. Кава, приготована з зерен робусти - гірка на смак і дуже міцна, оскільки в робусті міститься велика кількість кофеїну. Арабіка - дає вишуканий смак каві, для неї характерна кислинка і легка солодкість. Всього існує більше 50 сортів арабіки, кожен з яких по своєму особливий. Робусту рідко використовують в чистому вигляді. Як правило, її змішують з арабікою для отримання нових смакових якостей кави. У купажах з арабікою, робуста відповідає за міцність напою і рівномірну кавову пінку (крему). Оскільки Робуста більш стійкіша до погодних умов і різних захворювань - цей вид кавового зерна дає великі врожаї і є дешевшим, ніж зерна арабіка. Але незважаючи на це - 70% світового експорту кави припадає саме на арабіку.
2. Ступінь обсмажування зерен. Один і той же сорт кави може мати різний смак і аромат, в залежності від ступеня обсмаження зерна. Найпоширеніший спосіб визначити ступінь обсмаження зерен - це порівняти їх за кольором. Хоча, справедливо буде зауважити, що різні сорти можуть по-різному проявляти свої властивості під час обсмажування. Чим темніше обсмажування, тим менше в каві кислотності і тим більше гіркоти. Щоб смак нашої кави завжди був стабільний, ми ретельно підбираємо і контролюємо колір обсмажування.
Наш асортимент розділений на великі розділи:
- кава CREMON ESPRESSO COLLECTION
- кава CREMON BOUTIQUE
а також два ексклюзивні вишукані смаки:
- купаж CREMON OPTIMA
- і збалансований бленд арабік CREMON BAR91.
Ділення окремо на еспресо обсмажування зумовлено тим, що еспресо відрізняється від інших способів приготування: його екстракція протікає за 25-30 секунд, а сам напій виходить більш концентрованим. В альтернативних методах екстракція найчастіше триває 2-4 хвилини, а сам напій виходить менш концентрованим. У еспресо співвідношення кави до води найчастіше 1/2, а альтернативі - 1/16. Для еспресо і альтернативи не можна обсмажувати каву однаково, тому що першими в воді розчиняються кислоти, потім легкі компоненти, і в самому кінці - важкі. Якщо каву обсмажувати для альтернативи, а готувати в еспресо, в його смаку буде неприємна, їдка кислотність. А через різницю в співвідношенні кави і води цей ефект посилиться ще більше. А якщо, навпаки, обсмажити каву для еспресо, а приготувати альтернативним методом, в смаку буде надмірна, палена гіркота.
3. Ступінь помелу. Залежно від того, скільки часу кава контактує з водою в процесі приготування, визначається потрібна ступінь помелу. Іншими словами, помел кави потрібно підбирати в залежності від способу його приготування. Дрібний помел підходить для приготування кави в турці. Середній помел - ідеальний варіант для використання в комбінованих кавоварках або гейзерних кавоварках. Для приготування фільтр-кави підійде великий помел. Чим довше процес заварювання кави тим крупніше потрібен помел.
4. Сорт кави за смаком. Якою буває кава? На це питання немає простої відповіді. У цього напою може бути безліч відтінків смаку: шоколад, горіхи, ваніль, цитрусові, фрукти, прянощі. Існує близько 120 моносортів! А скільки кавових сумішей готують на їх основі і зовсім неможливо порахувати. У нашому інтернет магазині кави, кожен кофеман зможе сам обрати для себе каву і знайти свій улюблений смак.
5. Метод приготування кави. Використання різних автоматизованих кавомашин – автоматичних, ріжкових, чалдових. Якщо ви хочете самі регулювати смак кави, то вам підійде зернова кавоварка. Вона готує каву з кавових зерен, які засипаються в спеціальний відсік і перемелюють безпосередньо перед приготуванням. Фільтр-каву готують одноразовим проливом гарячої води через розташований на фільтрі шар меленої кави. Такий спосіб приготування дозволяє отримати насичену, аромату каву з великим вмістом кофеїну. Каву по-турецьки готують в мідній джезві (ще одна назва - турка). Цей метод передбачає заварювання кави шляхом кількаразового підігрівання. Для приготування кави використовують мелені кавові зерна най дрібнішого помолу. Смак кави щільний і тягучий. Гейзерні кавоварки (інша назва - Мокко) - тип кавоварки в якій розігріта вода з нижньої колби під дією пара піднімається і проходить крізь фільтр наповнений кави. Далі у вигляді гейзера заварена кава піднімається в верхній резервуар, де і накопичується готовий напій.
Як висновок, можна сказати, що не існує універсального способу приготування кави. Арабіка або робуста, світла або темна обсмажка - кожен вибере щось своє, на смак готового напою впливають і більш звичайні фактори: вода, посуд, порції кави і навіть настрій. Головні складові для приготування кави - це власне: кавові зерна і вода. Тому, для того, щоб напій був якісними повинні бути обидва інгредієнта. Для одних кавоманів, смачна кава - це тільки 100% арабіка, для інших - суміш декількох видів кави. Щоб визначити для себе, яка кава дарує Вам найбільше емоцій, не потрібно боятися експериментувати, а ми з радістю допоможемо обрати свою найсмачнішу каву від Cremon!